850 krammebamser på vej til indlagte børn i Holbæk: ”Bamsen spiller en stor rolle for både børn og sundhedspersonale”

Foto: TrygFonden. Hospitalsoplevelsen kan være både overvældende og skræmmende for barnet, og her kan isbjørnebamserne Thea og Theo gøre en stor forskel.
dato

Hvert år indlægges omkring 60.000 børn på landets hospitaler og specialklinikker. Og det kan være en skræmmende og overvældende oplevelse. Derfor kører TrygFonden nu ud med 50.000 krammebamser til børneafdelinger og specialklinikker over hele landet, hvor de spiller en vigtig rolle i børnenes behandlingsforløb. Og 850 af dem lander i Holbæk.

Ukendte voksne i hvide kitler, mærkelige apparater, prøver i massevis og en hverdag, som ikke ligner de fleste børns. Det kan være en overvældende oplevelse for de omkring 60.000 danske børn, der hvert år indlægges på landets hospitaler og specialklinikker. Og i en svær tid kan selv små ting gøre en stor forskel, erfarer sygeplejersker landet over.

Udover at fungere som en tryghed for børnene, spiller bamserne også en rolle i selve behandlingsforløbene. Til stor gavn for sundhedspersonalet, der bruger bamserne som et hjælpsomt værktøj.

Derfor er 50.000 krammebamser nu på vej fra TrygFonden til børneafdelinger og specialklinikker over hele landet, og 850 af dem finder vej til Holbæk.

”Erfaringen viser, at bamserne er hjælpsomme værktøjer i behandlingssituationer, fordi det skaber tryghed og afleder børnene fra situationen på en rolig måde. Helt konkret kan personalet vise på bamsen, hvad barnet skal igennem, og det giver vished og forudsigelighed, som giver børnene en ekstra portion mod. Det skaber tillid, som gavner ikke alene børnene, men også personalet,” siger Galina Plesner, der er projektchef i TrygFonden.

Thea og Theo følger børnene hele vejen
Siden 2007 har isbjørnebamserne, som børnene kender som Thea og Theo, været brugt flittigt på landets børneafdelinger. Og TrygFonden har indsamlet indsigter og erfaringer fra sundhedspersonalet, der blandt andet kan fortælle, at effekten er størst, når bamsen introduceres tidligt i forløbet.

”Erfaringen viser, at det er godt at introducere bamserne så tidligt som muligt, så børnene får det fulde udbytte. Thea og Theo skal fungere som en fortrolig ven, der giver trøst og tryghed i en overvældende tid måske præget af utryghed. I bedste tilfælde er bamsen med under hele forløbet – og kommer med hjem på værelset efterfølgende,” siger Galina Plesner.

Fakta om TrygFondens krammebamser
Siden 2007 har TrygFonden uddelt krammebamser til børn, der skal igennem et forløb på hospitalsafdelinger og specialklinikker. Krammebamserne betyder, at mødet med sundhedsvæsenet bliver mindre ubehageligt, både for barnet, dets forældre og sundhedspersonalet.

Det er personalet, der uddeler bamserne til børnene i forbindelse med deres behandlingsforløb. Krammebamsekaravanen kører rundt i hele landet i uge 20 og 21 og uddeler krammebamser til de børneafdelinger, der har ansøgt om at modtage bamser. I år uddeles 50.000 krammebamser til i alt 224 behandlingssteder. TrygFonden har dermed i alt uddelt omkring 980.000 krammebamser siden 2007.

De steder, der modtager flest bamser, er børneafdelingerne på de store regionshospitaler, der hver år deler flere tusind krammebamser ud.

Kilde: TrygFonden
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.